Szentistvánbaksáról

A település fekvése

Szentistvánbaksa Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a megye középső részén fekszik, jobb oldalról erdővel borított dombvidék, baloldalról a Hernád folyó által félkörbe zárt völgyben, festői környezetben helyezkedik el. Miskolc Megyei Jogú Várostól mintegy 26, Szikszó várostól 15, Encs várostól 22, míg Abaújszántó várostól 16 km-re található. A 37-es főútról érkezők szeme elé Megyaszón áthaladva, a baksai dombtetőről csodálatos panoráma tárul. A távolba nézve a Hernád kanyarulatainak látványa szemet gyönyörködtető, de lejjebb véve a tekinteteket, szinte a lábai előtt hever a Hernád ölelésében megbújó, csak a templom tornyával integető kis település.
Szomszédos települések
Nagykinizs: 1,3 km
Hernádkércs: 2,3 km
Kiskinizs: 3,5 km
Halmaj: 5 km
Megyaszó: 4,3 km

Környező városok
Miskolc: 26 km
Szikszó: 15 km
Encs: 22 km

Megközelíthetősége

Közúton
Szentistvánbaksa közúton két irányból is jól megközelíthető: A 3-as sz. főúttól 8 km-re, a 37-es sz. főúttól 15 km-re helyezkedik el.
1. A Miskolc-Szikszó-Halmaj-Encs-Hidasnémeti-Kassa viszonylatú 3-as főútról Halmaj felé letérve Kiskinizsen, Hernádkércsen és Nagykinizsen át jó minőségű úton közelíthető meg.
2. A 37-es főútról Gesztely-Alsódobsza Megyaszón át, vagy Szerencsről-Megyaszón áthaladva közelíthető meg.
Szentistvánbaksát Miskolccal és a környező szomszédos településekkel rendszeres menetrend szerinti Volán járatok kötik össze.

Vasúton
Közvetlen vasútállomással nem rendelkezik, de az alig 5km-re lévő halmaji vasútállomással rendszeres, a vonatokhoz, és a vonatoktól közlekedő buszjárat köti össze.

Vízi úton
Alternatív útvonalként Szentistvánbaksát megközelíthetjük vízi úton is. A községet körülölelő Hernád folyó kajakkal vagy kenuval járható, a sportág szerelmeseinek kedvelt útvonal a festői szépségű folyó.

Település statisztika
Rang: község
Terület: 656 hektár
Lakosság: 292 fő
Lakások száma: 140
Telefonkörzet: 46
Irányítószám: 3844
Régió: Észak-Magyarország
Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
GPS koordináták: 48.22317, 21.02950
EOV koordináták: 797274, 321838

Kistérség: Szikszói
A kistérség területe: 152 km2.
A kistérséghez tartozó települések
Abaújlak, Abaújszolnok, Alsóvadász, Aszaló, Csobád, Felsődobsza, Felsővadász, Gadna, Gagybátor, Gagyvendégi, Homrogd, Halmaj, Hernádkércs, Kázsmárk, Kiskinizs, Kupa, Léh, Monaj, Nagykinizs, Nyésta, Rásonysápberencs, Selyeb, Szentistvánbaksa, Szikszó.

Infrastruktúra
A település az elmúlt évek dinamikus beruházási és fejlesztési munkájának köszönhetően teljes infrastruktúrával, városi szintű közszolgáltatásokkal rendelkezik: a villany, vezetékes telefon, gáz- ivóvíz- és szennyvízhálózat kiépítésre került. A főútvonalak portalanítottak. A szilárd kommunális hulladékkezelés központosítottan megoldott, szelektív hulladékgyűjtés bevezetésre került. A település utcái, közterületei gondozottak, parkosítottak.A településen a 2008-ban megvalósult "Wifi falu" pályázat keretében 17 mély szegénységben élő család jutott ingyenes otthoni internethez. Az idelátogató vendégek napi egy órára szintén ingyen igénybe vehetik a wifi szolgáltatást.
A 2009-es évben a kábeltelevízió és szélessávú internet hálózatot is beüzemelték a községben.
Egészségügyi jelzőrendszer, családsegítő és falugondnoki szolgálat segíti Szentistvánbaksa lakosságát a minél kényelmesebb életfeltételek biztosítása érdekében.
A község biztonságát saját lakosokból szervezett, rendszeresen járőröző településőrség biztosítja.

 

© 2010-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.
Adatkezelési nyilatkozat - Szentistvánbaksa Község Önkormányzata